Alkol Bağımlılığı Tedavisi

Alkol bağımlılığı nedir?
Alkolizm olarak da bilinen alkol bağımlılığı, her kesimden insanı etkileyen bir beyin hastalığıdır. Alkol bağımlılığı, ruhsal ve fiziksel sorunlarının yanı sıra birçok ciddi sosyal, ailevi ve fiziksel sonuçlara yol açabilir. Beyinde bırakmayı zorlaştıran nörokimyasal değişikliklere neden olur, ayrıca alkol bağımlılığı olan bir kişi davranışlarını kontrol etmekte güçlükler yaşayabilir. Alkol bağımlılığı dünya çapında yaygın bir hastalıktır ve erkeklerde %7,1, kadınlarda ise %2,2 oranında görülmektedir.
Alkol bağımlılığı için risk faktörleri nelerdir?
Bir kişinin alkol bağımlılığı geliştirmesine yol açabilecek bazı risk faktörleri şunları içerebilir:
- Genetik
- Ailede alkol bağımlılığı öyküsü
- Ebeveyn alkol kullanımı
- Çocukluk döneminde travma ve strese maruz kalma.
- Erken yaşta alkol kullanımı
Alkol bağımlılığının belirtileri nelerdir?
1. Çoğu kez, istendiğinden daha büyük ölçüde ya da daha uzun süreli olarak alkol alınır.
2. Alkol kullanmayı bırakmak ya da denetim altında tutmak için sürekli bir istek ya da bir sonuç vermeyen çabalar vardır.
3. Alkol elde etmek, alkol kullanmak ya da yarattığı etkilerden kurtulmak için gerekli etkinliklere çok zaman ayrılır.
4. Alkol kullanmaya içinin gitmesi ya da alkol kullanmak için çok büyük bir istek duyma ya da kendini zorlanmış hissetme.
5. İşte, okulda ya da evdeki konumunun gereği olan başlıca yükümlülüklerini yerine getirememe ile sonuçlanan, yineleyici alkol kullanımı.
6. Alkolün etkilerinin neden olduğu ya da alevlendirdiği, sürekli ya da yineleyici toplumsal ya da kişilerarası sorunlar olmasına karşın alkol kullanımını sürdürme.
7. Alkol kullanımından ötürü önemli birtakım toplumsal, işle ilgili etkinliklerin ya da eğlenme-dinlenme etkinliklerinin bırakılması ya da azaltılması.
8. Yineleyici bir biçimde, tehlikeli olabilecek durumlarda alkol kullanma.
9. Büyük bir olasılıkla alkolün neden olduğu ya da alevlendirdiği, sürekli ya da yineleyici bedensel ya da ruhsal bir sorunu olduğu bilgisine karşın alkol kullanımı sürdürme.
10. İstenen etkiyi sağlamak için belirgin olarak artan ölçülerde alkol kullanma gereksinimi ve ya aynı ölçüde alkol kullanımının sürdürülmesine karşın belirgin olarak daha az etki sağlanması.
11. Yoksunluk gelişmesi
Alkol yoksunluğu nedir?
Uzun süre yüksek miktarda alkol kullanımının bırakılmasından ya da azaltılmasından sonra kandaki alkol düzeyinin azalmaya başlamasından 6-8 saat sonra, genellikle ilk 24 saat içinde ortaya çıkmaktadır. Yoksunluk belirtileri şunlardır:
- Terleme
- Titreme
- Çarpıntı
- Hipertansiyon
- Isı artışı
- Bulantı ya da kusma
- Baş ağrısı
- Uykusuzluk
- Sinirlilik
- Kaygı, huzursuzluk
- Yönelim ve dikkat bozuklukları
- Halüsinasyonlar
- Epileptik nöbetler (sara nöbetleri) ve kasılmalar
Alkol bağımlılığının yol açtığı sağlık sorunları nelerdir?
Alkol bağımlılığına genellikle depresyon, anksiyete veya uyku bozukluğu gibi ruhsal bozukluklar eşlik eder. Alkolün kullanımı, 200’den fazla sağlık sorunuyla ilişkilidir. Alkolizm, bir kişinin yaşam süresini yaklaşık on yıl azaltır. Ayrıca vücudunuza fiziksel bir zarar vererek aşağıdaki komplikasyonlara neden olabilir.
- Kalp hastalığı
- Birçok kanser türü
- Siroz
- Gastrit
- Demans ve diğer nörolojik bozukluklar
- Sertleşme bozukluğu ve diğer cinsel işlev bozuklukları
- Fetal alkol sendromu (doğumdan önce alkole maruz kalmışsa).
Alkol bağımlılığı nasıl tedavi edilir?
Bağımlılığınızın şiddetini belirlemek için muhtemelen size bir dizi soru sorulacaktır. Bu sorular ayrıca ihtiyaçlarınız için en iyi tedavi seçeneğini belirlemelerine yardımcı olabilir. Psikiyatristiniz size aşağıdaki tedavi seçeneklerinden birini veya birkaçını önerebilir:
- Detoksifikasyon
- İlaçlar
- Terapi ve davranış değişikliği dahil nüks önleme eğitimleri
Detoksifikasyon
Birçok tedavi planı, alkolü bıraktıktan sonra yoksunluk belirtilerinizin tedavisine yardımcı olacak yaklaşık bir haftalık detoksifikasyon programıyla başlar. Diazepam, klonazepam veya lorazepam gibi benzodiazepinler detoksifikasyon tedavisinde kullanılmaktadırlar.
İlaçlar
Alkol bağımlılığı tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır.
Naltrekson. İnsanların alkol içtikleri zaman kendilerini iyi hissetmelerini sağlayan beyindeki reseptörleri bloke eder ve aşermeleri azaltmaya yardımcı olabilir. Naltrekson oral tablet veya enjeksiyon şeklinde mevcuttur. Vivitrol, ayda bir kez kullanılan ilacın enjekte edilmiş şeklidir. Özellikle her gün bir hap almayı unutabileceğinizi veya almak konusunda isteksiz olabileceğinizi düşünüyorsanız, oral tabletlerden daha güvenilir ve kullanışlı olabilir.
Akamprosat. Beyninizdeki belirli kimyasalların dengesini düzenleyerek alkol içme isteğini ve yoksunluğu azaltır.
Disülfiram. Kişinin vücudundaki alkol metabolizmasını bloke eder. Böylece kişi içmeye karar verirse yüzde kızarma, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi hoş olmayan semptomlar yaşarlar. Yan etkileri nedeniyle alkol bağımlılığı tedavisinde en az tercih edilen ilaçtır
Psikoterapi
Bilişsel davranışçı terapi ve motivasyonel görüşmelerin etkin olduğu gösterilmiştir. Psikoterapi düşüncelerinizi, duygularınızı ve davranışlarınızı anlamanıza yardımcı olabilir. İlaç uyumu iyi olmayan hastalarda ilaç uyumunu arttırmak için motivasyonel görüşme teknikleri kullanılabilir. Terapinin diğer bazı faydaları şunları içerebilir:
- Başa çıkma stratejileri geliştirmek
- Yargılanma korkusu olmadan kendinizi ifade edebilmek
- Öz farkındalık geliştirmek
- Davranış değişikleri oluşturmak
Alkol bağımlısı kişilerin, alkolden kaçınmaya yardımcı olacak becerileri ve başa çıkma mekanizmalarını öğrenmeleri gerekebilir.
Alkol bağımlılığı tedavisi ömür boyu sürecek bir yolculuk olabilir. Tekrarlamalar ve sürçmeler yaşayabilirsiniz, ancak bu tamamen normaldir. İyileşme yolculuğunuzda ayıklığa girip çıkmak nadir değildir. Bazı insanlar ilk kez tedavi gördüklerinde alkol bağımlılığından kurtulurken, diğerleri birkaç tedavi girişimi gerektirebilir. Ne kadar çok denerseniz, başarı şansınız o kadar yüksek olur.
Tedavi için ne zaman başvurmalıyım?
Alkol bağımlılığı için tedavi aramak için doğru ya da yanlış zaman yoktur. Bununla birlikte, tedavi edilmezse, alkolizm sağlık sorunları, mali sıkıntılar, ilişki sorunları ve mesleki sorunlar gibi çok çeşitli ek sorunları tetikleyebilir. Siz veya sevdiğiniz biri ne kadar erken yardım alırsanız, uzun süreli ayık kalma şansı o kadar artar.
Siz veya tanıdığınız biri alkol bağımlılığı yaşıyorsa randevu almak için arayabilirsiniz.